Printers en printen

Uit Cncz
Versie door Petervc (Overleg | bijdragen) op 4 sep 2017 om 12:23

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Printers

Konica Minolta multifunctionals en Peage

In de faculteit staan overal printers die door iedereen gebruikt kunnen worden. Deze printers worden beheerd door het ISC en gebruiken het systeem Peage. Het zijn Konica Minolta Bizhub multifunctionals die ook als kopieerapparaat en kleurenscanner te gebruiken zijn.

C&CZ printbudget printers

C&CZ heeft nog enkele printers die gebruik maken van het C&CZ printbudget systeem. Naast de HP-printer "escher" in de Library of Science is dat de A0 posterprinter kamerbreed voor het maken van afdrukken van posters e.d. op hoge kwaliteit fotopapier, canvas of plakpapier.

C&CZ 3D-printers

C&CZ heeft een 3D-printservice voor FNWI-medewerkers en -studenten, speciaal bedoeld voor het produceren van objecten in meer kleuren voor gebruik in het onderwijs.

De eerste 3D-printer is een BCN3D Sigma, een professionele open source FFF (Fused Filament Fabrication) 3D-printer met twee onafhankelijke extruders, waardoor verschillende materialen, kleuren of ondersteuning van het geprinte object gebruikt kunnen worden, zodat men minder geometrische beperkingen heeft. Vanaf het campusnetwerk kan iedereen, m.n. degene die iets laat printen, de voortgang van het printproces volgen.

Per september 2017 is er ook een Prusa i3 MK2 3D Printer, die met de multi-materiaal upgrade 4 kleuren kan printen uit 1 spuitmondje.

Wie wil beginnen met ontwerpen, wordt aangeraden om enkele videolessen FreeCAD Tutorial te volgen.

De prijs van een geprint object: 10 cent per gram.

C&CZ PostScript printers geordend per locatie

naam locatie merk/type Bijzonderheden
escher HG00.019 HP LaserJet 9050 PCL 6 alleen zwart-wit, geen copier/scanner, geen A3
kamerbreed HG03.055 HP DesignJet Z3200ps 44" Photo posterprinter, geen netwerkprinter

Kosten

Voor de printers in het C&CZ-printbudget systeem (behalve de A0 posterprinter kamerbreed) geldt een uniforme paginaprijs die afhankelijk is van de soort afdruk, zie de onderstaande tabel. De kosten van een printopdracht (aantal pagina's x paginaprijs) worden automatisch afgeboekt van het printbudget. Men dient dan ook over een (positief) printbudget te beschikken.

Prijzen:

formaat zwart-wit
A4 € 0,025
A3 € 0,05

Gebruik manual feed invoer voor het printen op transparanten en gebruik alleen transparanten die laserprinter proof zijn.

Algemene aanwijzingen / waarschuwingen

Maak geen stapels kopie-afdrukken zonder vooraf te testen

Soms komt een afdruk er niet uit zoals je bedoelde: kleur i.p.v. zwart/wit, A4 i.p.v. A3 of omgekeerd, enkel- i.p.v. dubbelzijdig of omgekeerd, vegen of vage afdrukken, etc. Achteraf is soms wel te begrijpen wat er fout is gegaan, maar het leed is al geleden. Dus als je veel kopieën moet afdrukken, begin dan met 1 kopie en druk dan pas de rest af met dezelfde instellingen en op dezelfde printer.

De printers die dubbelzijdig kunnen printen, zullen bestanden waarin niet expliciet enkelzijdig geselecteerd is, ook dubbelzijdig afdrukken.

Drivers en instellingen voor Konica Minolta printers

type windows driver ppd bestand instellingen
Konica Minolta Bizhub C654 download Bestand:C654.ppd LU-301 LCT (Large Capacity Tray), FS-534 (nieten)
HG00.002 (C654 met extra optie) download Bestand:C654.ppd LU-301 LCT (Large Capacity Tray), FS-534 (nieten), SD-511 Bookletmaker/Saddle Stitch/Punch Kit.
Konica Minolta Bizhub C554e download Bestand:C554.ppd LU-301 LCT (Large Capacity Tray), PC-210 (2 extra paper trays), FS-533 (nieten)
Konica Minolta Bizhub C364e download Bestand:C364.ppd LU-301 LCT (Large Capacity Tray), PC-110 (1 extra paper tray), FS-533 (nieten)

Voor printerdrivers voor andere besturingssystemen, bezoek http://www.konicaminolta.nl/nl/business-solutions/customer-support/downloads.html

Afdrukken onder Windows

ISC beheerde PC (SRW)

Eindgebruikers op een door het ISC beheerde PC kunnen het beste de procedure voor een zelf beheerde Windows 7 PC hieronder volgen. Lukt dit niet, neem dan contact op met het ISC.

Windows 8, 8.1, 10 of hoger

Je zult een locale printer driver moeten installeren. Hiervoor dien je de printerdriver eerst te downloaden en klaar te zetten om straks in stap 2 te kunnen gebruiken.

Koppel eerst een netwerkschijf aan van de printer-server, dan zie je namelijk foutmeldingen als er iets mis gaat.

 • Ga hiervoor eerst naar je Bureaublad.
 • De netwerkschijf aankoppelen gaat door in een Windows Verkenner scherm op de tab Computer en vervolgens Map network drive te klikken.
 • Vul bij Station: b.v. P: en bij Map: \\printsmb.science.ru.nl\printtest in. Vink tevens Opnieuw verbinding maken bij aanmelden en Verbinding maken met andere referenties aan. Klik Voltooien.
 • Voer je science account en wachtwoord in in het Login dialoog dat verschijnt. Vink ook Mijn referenties onthouden aan en klik op OK.
 • Er hoort een window te verschijnen met enkele bestanden.

Installeer vervolgens de printer op een locale poort.

 • Dat kan via een initiele rechtsklik op Start -> Configuratiescherm -> Apparaten en printers,
 • Kies Een printer toevoegen en kies De printer die ik wil gebruiken, staat niet in de lijst.,
 • Kies Een locale printer of netwerkprinter toevoegen methandmatige instellingen. Klik Volgende,
 • Kies Bestaande poort gebruiken: LPT1: (Printerpoort). Klik Volgende,
 • Installeer de juiste printerdriver,
 • Kies een Printernaam:, bv pr-hg-00-002. Klik Volgende,
 • Kies Deze printer niet delen. Klik Volgende en vervolgens Voltooien.

De printer staat nu in het lijstje van jouw printers. Nu moeten we de nieuwe printer aanpassen zodat je naar de netwerkprinter gaat printen.

 • Rechtsklik op de nieuwe printer en kies Eigenschappen van printer.
 • Ga naar het tabblad Poort en klik op Poort toevoegen....
 • Kies Local Port en klik op Nieuwe Poort....
 • Vul bij Geef een poortnaam op \\printsmb.science.ru.nl\<printernaam> in en klik OK, Sluiten en nogmaals Sluiten aan.

Verifieer alvorens te printen of je de bestanden op die \\printsmb.science.ru.nl\printtest kunt lezen. De printerkoppeling \\printsmb.science.ru.nl\ in zowel Poort toevoegen... als de netwerkdisk moeten exact hetzelfde zijn. Dit is helaas nodig om een betrouwbare connectie naar de printer-server te maken.

Windows 7: Snel printers koppelen op een beheerde PC

 • Open Verkenner (windows toets + e).
 • Typ in de adresbalk: \\printto.science.ru.nl\ en druk op ENTER.
 • Als er om authenticatie wordt gevraagd, gebruik dan je science-account en wachtwoord.
 • Dubbelklik een van de printers die onder verschijnen.

Windows 7: Voor een zelf beheerde PC

Koppel eerst een netwerkschijf aan van de printerserver, dan zie je namelijk foutmeldingen als er iets mis gaat. Die netwerkschijf aankoppelen gaat door in een Windows Verkenner scherm als Mijn Documenten te klikken op Extra -> Netwerkverbinding maken... en als Map: op te geven \\printto.science.ru.nl\printtest.

 • Kies Start, dan Apparaten en Printers, dan Een printer toevoegen en kies dan voor Netwerk printer, draadloze printer of Bluetooth-printer toevoegen.
 • Klik Een gedeelde printer op naam selecteren. en vul in bij Een gedeelde printer op naam selecteren: \\printto.science.ru.nl\<printernaam>.
 • Klik Volgende, wacht even en klik daarna weer Volgende.
 • Controleer voor de zekerheid of de Voorkeuren en/of Eigenschappen op A4 papier staan in plaats van het US letter formaat papier.

Windows2000/XP

Koppel eerst een netwerkschijf aan van de printer-server, dan zie je namelijk foutmeldingen als er iets mis gaat. Die netwerkschijf aankoppelen gaat door in een Windows Verkenner scherm als Mijn Documenten te klikken op Extra -> Netwerkverbinding maken... en als Map: op te geven \\printto.science.ru.nl\printtest.

 • Vervolgens kan dan via Start -> Instellingen -> Printers en faxapparaten de printertaak Een printer toevoegen een nieuwe printer toegevoegd worden.
 • Kies voor Netwerkprinter ...,
 • kies voor Verbinding maken met deze printer ...,
 • en vul achter Naam: in: \\printto.science.ru.nl\<printernaam>, dus bv. \\printto.science.ru.nl\pr-hg-00-002.
 • Vervolgens kun je kiezen of dit de standaardprinter moet worden.
 • Klik dan nog op Voltooien om af te sluiten.

Bij een zelf beheerde PC of laptop is het verstandig de loginnaam op de PC hetzelfde te kiezen als de loginnaam die men nodig heeft om de printer aan te koppelen (de Science loginnaam), dan geeft Windows die namelijk vanzelf mee aan de printer-server. In andere gevallen valt het vaak wel aan de praat te krijgen door Verbinding maken via een andere gebruikersnaam aan te klikken).

Windows95/98/ME/NT

Installeer een printer als volgt (\\printto.science.ru.nl\pr-hg-00-002 als voorbeeld):

 • Klik op: Start -> Settings -> Printers
 • Dubbelklik: Add Printer
 • Selekteer: Network printer (maar voor Windows NT selecteer local printer).
 • Network path: \\printto.science.ru.nl\pr-hg-00-002

Klik verder steeds op 'Next', eventueel als Default Printer aanvinken en Would you like to print a test page deselecteren. In de tabbladen die men krijgt door de Properties van de printer te selecteren, kan men instellingen wijzigen.

Voor afdelingsprinters moet meestal ook de fabrikant en het model van de printer geselecteerd worden.

Afdrukken op beheerde Linux werkplekken

Met system-config-printer kan de standaard printer per gebruiker gekozen worden ("Set as Default").

Voor het printen naar een gebudgetteerde printer is een Kerberos ticket nodig. Als de homedirectory van een server komt die NFS4 met Kerberos vereist (zoals home1, home2, pile en bundle), dan zul je al een Kerberos ticket hebben. Met klist kun je zien of je een Kerberos ticket hebt, met kinit kun je een Kerberos ticket krijgen of vernieuwen en tenslotte kdestroy ruimt alle tickets op.

Om te kijken wat er in een printerqueue staat, moet lpq -P<printernaam> worden gebruikt. Alle andere manieren, waaronder de grafische applicatie, laten altijd een lege printerqueue zien.

Afdrukken op andere Linux machines

In Linux kan men kiezen voor printen op de Windows-manier, via SMB naar een Samba-server.

Kies als device URI smb://printsmb/<printernaam>.

In principe willen we het gebudgetteerd printen aanbieden via de printserver printto.science.ru.nl. Daarom zouden we graag als device URI voor Linux and Mac smb://printto.science.ru.nl/<printernaam> willen gebruiken.
Echter worden we gehinderd door een bug [1] [2] en een configuratie probleem. Een 'work around' is gebruik maken van de device URI smb://printsmb/<printernaam>, dus smb ipv to in de machinenaam en het weg laten van het domein. Bijvoorbeeld: smb://printsmb/pb-hg-00-002

 • Als "device URI" kies smb://printsmb/<printernaam> of smb://loginnaam:wachtwoord@printsmb/<printernaam>, waar je zelf je eigen loginnaam en wachtwoord in moet vullen en de correcte naam van de printer als printernaam. Als je wachtwoord speciale tekens bevat dan kan dit problemen opleveren bij het invoeren van de URI. Vervang in dat geval het speciale teken door zijn hexadecimale code voorafgegaan door een '%' (procent-teken). Voorbeeld: heb je een '!' (uitroepteken) in je wachtwoord, vervang deze dan door '%21'.
 • Een alternatief voor het creeren van een cups printer is het commando lpadmin -p PrinterName -v smb://Username:Password@Server/Printer -P /path/to/yourprintermodel.ppd.
 • Om via het draadloze netwerk eduroam te printen dien je aan het bestand /etc/hosts een regel toe te voegen: 131.174.30.59 printsmb.

Gedetailleerde instructies voor OpenSuSE 11

Alleen in het Engels beschikbaar:

 • Ask C&CZ to give your PC a permanent IP addres and name.
 • Ask the owner of the printbudget to add your "login" name to the list of users that is allowed to use the printer. This can be done by the printbudget owner using http://dhz.science.ru.nl, choose "printing". However: only C&CZ can give permission to print from a computer that is not in the list of "C&CZ trusted" machines. For this purpose C&CZ has to give the command: "printbudget -g budgetname -m +user@host".
 • Start the SuSE setup tool YAST, give root password.
 • Choose: "Hardware", "Printer", "Print via network".
 • Click "connection wizard", "Line printer daemon (LPD) protocol".
 • In "Connection settings, IP Address or Host name" enter "printsmb.science.ru.nl".
 • Enter queue name: "hertz" (or any other network printer).
 • Select manufacturer: "Konica Minolta" (check brand of printer).
 • Click on "Test connection", the reply should be "Test OK" after a few seconds.
 • Click "OK".
 • At "Find and assign driver; search for:" enter "Generic".
 • Choose default paper size "A4".
 • At "Set arbitrary name" enter name of queue, e.g. "pr-hg-03-038".
 • To select a driver, scroll to bottom of the list for "Generic PostScript level 2 Printer Foomatic/PostScript.
 • Click "OK".
 • Wait for "Creating New Printer Setup" to finish.
 • You will go back to the printer configuration menu. Click on "Edit" to modify the queue that was just created.
 • Click on "options", select "Duplex/double sided printing" and choose "DuplexNoTumble" and "OK".
 • Enter "printer location", make sure "Accept Print Jobs" and "Enable Printing" are selected.
 • Optionally, select "Use as Default".
 • Back in the "Printer Configurations" menu click "Print Test Page" (select two pages to test double sided printing). Warning: if you are still "root" the printqueue may not accept these test pages.

Gedetailleerde instructies voor Ubuntu

Alleen in het Engels beschikbaar:

 • If you use the wireless network eduroam, add the line "131.174.30.59 printsmb" to your /etc/hosts file.
 • Make sure you install
  • system-config-printer : graphical setup tool for printers
  • python-smb python3-smb smbclient : needed for system-config-printer to let it connect to samba printers; when not installed the samba printer option is not available in system-config-printer
  • gnome-keyring : needed for storing password
  • seahorse : optional needed for editing credentials stored in gnome-keyring
  • Install all with command: sudo apt-get install system-config-printer python-smb python3-smb smbclient gnome-keyring seahorse
 • Note: credentials are stored in gnome-keyring and not in KDE's kwallet.
 • From a terminal window execute as normal user the command: sudo system-config-printer
  On Ubuntu linux you are allowed to continu if you are an admin user, otherwise you have to supply in a popup window the credentials for a valid admin user.
 • In the started gui choose add new printer.
 • In the upcoming dialog window choose:
  • Device: Network Printer - Windows printer via Samba
  • SMB Printer: smb://printsmb/<printername>
   IMPORTANT: don't use smb://printsmb.science.ru.nl/<printername> because that can sometimes not work.
  • Authenthication: you have choice from two options, where latter is preferred :
   • user + password => password saved plain-text in /etc/cups/printers.conf
   • 'Prompt user if authentication required' : user must supply password when printing. When asked for credentials you can choose the "save" option which causes the credentials to be stored in the gnome-keyring. Credentials in the gnome-keyring can always be edited/deleted using the seahorse program.
   • TIP: in case of problems with authentication look at the terminal from which you started system-config-printer if there are any errors printed. Sometimes this can give an indication why the authentication fails.
 • Use as driver a specific driver for the printer which you can download online at printer manufacturer website. (select the ppd file)
  However sometimes "generic postscript" also works.
 • Printing the first time can be best done by printing a webpage from the firefox browser program. Because this gives you an authentication window with the option to store the credentials which makes sure your credentials are stored safely in the gnome keyring. By storing it won't ask you to specify them the next time. The reason to use firefox is that other linux programs may have slighty different authentication dialog window which don't give you the storage option forcing you to supply credentials on each print!

Afdrukken op een OS X machine

OS X 10.6 (Snow Leopard) of hoger

 • Ga naar Systeemvoorkeuren, selecteer Afdrukken en faxen.
 • Klik onder de lijst met printers op het plusje.
 • Klik in de knoppenbalk op Geavanceerd (staat deze er niet: klik rechts (of control-klik) op het menu en kies pas knoppenbalk aan en sleep de knop Geavanceerd naar de knoppenbalk).
 • Het kan gebeuren dat je niets kunt invullen in deze dialogbox, in dat geval staat mogelijk printer sharing aan.

Open Systeemvoorkeuren -> Delen -> Printer Delen en zet printer delen uit. Reboot en daarna kun je wel iets toevoegen via deze weg.

 • Vul de volgende gegevens in:
  • Type: Windows
  • URI: smb://printsmb/<printernaam>
   Indien eduroam gebruikt wordt voeg aan de /etc/hosts file de onderstaande regel toe:
   131.174.30.59 printsmb
   Vaak werkt het ook om gewoon om smb://printsmb.science.ru.nl/<printernaam> te gebruiken.
  • IMPORTANT: when using eduroam make sure it uses this university credentials, otherwise you are seen as a guest on the network and disallowed to access the printers over the smb protocol!!
  • Naam en locatie zijn eigen keuze. Besturingsbestand/printermodel kiezen.
 • Klik Voeg toe.
 • Bij de eerste print poging zal de printer een foutmelding tonen. Klik op Resume. Er verschijnt een dialoog welke naar account gegevens vraagt. Vul hier je science account en wachtwoord in. Eventueel kun je de credentials toevoegen aan je Key Ring.
 • en klaar.

N.b. Het is mogelijk dat in de URI de loginnaam en het wachtwoord verwerkt moeten worden zoals aangegeven hieronder voor OS X 10.5. Als er een ; (puntkomma) in je wachtwoord zit, leidt dit tot problemen.

OS X 10.5 (Leopard)

 • Ga naar Systeemvoorkeuren, selecteer "Afdrukken en faxen"
 • Klik onder de lijst met printers op het plusje
 • Klik in de knoppenbalk op "Geavanceerd" (staat deze er niet: klik rechts op het menu en kies "pas knoppenbalk aan" en sleep de knop "Geavanceerd" naar de knoppenbalk)
 • Vul de volgende gegevens in:
  • Type: Windows
  • URI: smb://loginnaam:wachtwoord@printsmb/<printernaam>
   Indien eduroam gebruikt wordt voeg aan de /etc/hosts file de onderstaande regel toe:
   131.174.30.59 printsmb
  • Naam en locatie zijn eigen keuze. Eventueel besturingsbestand/printermodel kiezen.
 • Klik "Voeg toe"

OS X 10.4 (Tiger)

 • Open “System Preferences”, selecteer “Print & Fax”
 • Klik op de ”+” knop, waarna de “Printer Browser” opent
 • Houd de ALT-toets ingedrukt en klik dan op “More Printers”, dan verschijnt er een dialoogvenster
 • De bovenste selectieknop moet op “Advanced” staan en de tweede op “Windows Printer via SAMBA”
 • Als "device name" mag je de naam nemen waarmee je zelf naar de printer wil refereren
 • Als "device URI" moet je nemen smb://loginnaam:wachtwoord@printsmb/printernaam, waar je zelf je eigen loginnaam en wachtwoord in moet vullen en de officiele naam van de printer als printernaam.
 • Kies als je wil het precieze printermodel (bijvoorbeeld HP Laserjet 4200 series printer met 500-sheet input tray en duplex unit en 64 MB memory)
 • Klik “Add”. Klaar!


Inbinden, snijden, nieten, ...

In de Bibliotheek FNWI kan men smeltmapjes van diverse diktes kopen om werkstukken e.d. in te binden in het lamineerapparaat. Ook is daar een snijmachine, een 23-gaatjes perforator en diverse nietmachines. Alle Konica Minolta printers kunnen automatisch nieten.

Bij HG03.089 is ook een snijmachine, een 23-gaatjes perforator en een grote nietmachine aanwezig.


Gebruik van andere papiersoorten

Wanneer je op iets anders dan standaardpapier (60-81 g/m^2) wilt afdrukken, moet je aangeven wat voor papier je gebruikt. In kprinter kan dit via Properties, selecteer onder Paper Type het juiste type. Als je bijvoorbeeld op een Ricoh printer op 82-105 g/m^2 papier wilt afdrukken, kies je Middle Thick; voor 106-253 g/m^2 kies je Thick, Thick 2 of Thick 3 naargelang de papierdikte.

Doe je dit niet, dan loop je het risico dat de inkt niet goed in het papier wordt gebrand en er inktresten komen te zitten aan zowel je afdrukken als aan de printerrollen.

N.B. Deze opties zijn niet beschikbaar bij printen via de command line.


Afdelingsprintertjes

Enkele afdelingen beschikken nog over een eigen printertje. Deze printers mogen in het algemeen alleen worden gebruikt door personen die tot de betreffende afdeling behoren. De afdeling heeft namelijk de aanschaf betaald en is ook verantwoordelijk voor het papier, de toner en het onderhoudscontract. Bij vervanging gaat men i.h.a. over op een Peage-printer.