Nieuws

Uit Cncz
Versie door Mkup (Overleg | bijdragen) op 6 sep 2017 om 14:35

Ga naar: navigatie, zoeken

Voor het snel geïnformeerd worden over storingen kan men zich abonneren op de CPK mailinglist.

Gearchiveerde nieuws-items zijn te vinden in het nieuwsarchief.Inhoud

Netwerkonderhoud op 19 september 04:00 - 05:30

Op dinsdagochtend 19 sept zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen ca. 04:00-05:30 uur zal binnen FNWI geen netwerkverkeer mogelijk zijn op het vaste en draadloze netwerk. Ook de op het netwerk aangesloten IP-telefoons zullen dan niet werken. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 6 sep 2017 14:30 (CEST)

C&CZ 3D-printservice nu 4-kleuren

De lang geleden bestelde vierkleuren-uitbreiding van de Prusa i3 MK2 3D Printer is eindelijk geleverd. Daardoor kunnen we nu objecten met vier kleuren, of drie kleuren en oplosbaar steunmateriaal, printen. Zie voor meer details de Printers-pagina.

Stefan Reijgwart 4 sep 2017 12:33 (CET)

Tijdelijk gratis F-Secure beveiligingssoftware voor RU-studenten

Van 21 augustus tot 21 september 2017 kun je als student aan de Radboud Universiteit gratis F-Secure SAFE downloaden op je pc/laptop/smartphone/tablet/iMac/Macbook. Zie voor meer info de ISC studentensoftwarepagina.

Peter van Campen 19 aug 2017 00:44 (CEST)

Bjorn Bellink nieuw hoofd C&CZ

Per 1 september start Bjorn Bellink als C&CZ-afdelingshoofd. Peter van Campen, die sinds het vertrek van Caspar Terheggen waarnam, gaat weer terug naar zijn oude functie.

Peter van Campen 16 aug 2017 16:19 (CEST)

Certificaten van websites beter beveiligd door CAA in DNS

C&CZ heeft in alle DNS-zones DNS CAA Resource Records ingevoerd. Daardoor hebben we per 8 september 2017 meer controle over SSL-certificaten voor onze domeinen. Een hack bij een willekeurige uitgever van certificaten, zoals die in 2011 bij Diginotar, kan dan niet gebruikt worden om valse certificaten voor onze domeinen te maken, omdat we in het CAA-record aangegeven hebben dat we alleen certificaten uitgegeven door DigiCert gebruiken.

Ben Polman 15 aug 2017 13:24 (CEST)

Nieuwe versie Adobe Creative Cloud software

Een nieuwe versie van de Adobe Creative Cloud software is beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Licentiecodes voor de periode 2017-2020 zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Volgens de site-license mag deze Adobe Creative Cloud for Enterprise (Specified Apps Only Non-Video) op alle computers in eigendom van de RU worden geïnstalleerd zonder bijkomende kosten. Voor thuisgebruik van deze software kunnen medewerkers en studenten terecht op Surfspot. De software bestaat uit de volgende onderdelen: Photoshop, Illustrator, InDesign, Dreamweaver, Muse Pro, Acrobat Pro, Bridge, Encore, Fireworks, Flash Builder Premium, InCopy, Media Encoder, Edge Animate, Edge Code (preview) en Edge Reflow (preview).

Peter van Campen 11 aug 2017 18:15 (CEST)

Nieuwe versie Filemaker Pro, ook Advanced en Server, op Install-schijf

Een nieuwe versie van Filemaker Pro, Filemaker Pro Advanced en van Filemaker Server, 16, voor Windows (32- en 64-bit) en Mac is op de Install-netwerkschijf te vinden. De licentievoorwaarden staan gebruik op RU-computers toe. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen. Voor thuisgebruik kan de software op Surfspot besteld worden.

Peter van Campen 11 aug 2017 15:16 (CEST)

C&CZ dagje uit: dinsdag 29 augustus

Het jaarlijkse dagje uit van C&CZ is gepland voor dinsdag 29 augustus. Voor bereikbaarheid in geval van ernstige storingen wordt gezorgd.

Peter van Campen 8 aug 2017 14:25 (CEST)

TeX Collection 2017

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2017, voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf.

Ben Polman 31 jul 2017 17:36 (CET)

Upgrade naar Ubuntu 16.04 voor terminalkamers en persoonlijke werkstations

In de zomervakantie worden alle pc's uit de pc-onderwijszalen met Ubuntu 16.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan getest worden op de Ubuntu 16.04 loginserver lilo5. Alle PC's in HG00.029, HG00.206, HG02.253, bibliotheek, studielandschap, projectkamers, collegezalen en colloquiumkamers worden in deze periode vervangen door nieuwe PC's (All-in-One, dual boot met Windows7 en Ubuntu 16.04 Linux).

Indien u gebruikt maakt van zowel PC's in de pc-onderwijszalen als een beheerde PC met Linux op uw werkplek is het raadzaam te overwegen om uw werkplek PC ook een upgrade naar Ubuntu 16.04 te laten geven. Gebruik maken van Ubuntu 12.04 of 14.04 in uw kantoor en Ubuntu 16.04 op een beheerde werkplek in de pc-onderwijszalen kan problemen veroorzaken.

Wim Janssen 26 jul 2017 14:11 (CET)

Exchange account/mail-adres Voornaam.Achternaam@ru.nl voor FNWI-medewerkers per 1 augustus

Met ingang van 1 augustus krijgen alle FNWI-medewerkers die nog geen account hebben in Exchange (de RU-centrale mail- en agendavoorziening) zo'n account en daarmee een mail-adres erbij, van de vorm: Voor wie al een Exchange-account heeft, met een mail-adres eindigend op bv @ru.nl @donders.ru.nl @fnwi.ru.nl, verandert er niets.

In Exchange kan men agenda’s met elkaar delen, zodat het maken van afspraken gemakkelijker wordt. Op elk van deze nieuwe @ru.nl-adressen wordt een "redirect" gezet naar het bestaande Science-adres. Hierdoor mist u geen mail, u krijgt er alleen een adres bij, dat alle nieuwe mail doorstuurt naar het bestaande adres.

Wilt u gebruik maken van Exchange? De "redirect" kunt u uitzetten door in te loggen op https://mail.ru.nl met het U-nummer voorafgegaan door "RU\" en uw RU-wachtwoord. Vervolgens vinkt u bij "Options -> Create an Inbox Rule" de "redirect all incoming" uit. Het doorsturen van de Science-mail naar Exchange kan aangezet worden door in de Doe-Het-Zelf site bij "doorsturen" het @ru.nl mail-adres in te stellen.

N.B.1: Thunderbird-gebruikers moeten de add-on "Lightning" installeren om vergaderverzoeken uit Exchange te kunnen zien en erop te reageren.

N.B.2: als er een redirect-regel in Exchange is, zal Exchange de mails niet doorsturen die afkomstig zijn van het doorstuur-adres, om te voorkomen dat mail steeds maar doorgestuurd wordt.

Heeft u hierover vragen, neem dan contact op met C&CZ.

Peter van Campen 26 jul 2017 17:30 (CEST)

Duurzaamheid: automatisch uitzetten pc's

Als een afdeling de door C&CZ beheerde pc's die op dat moment niet in gebruik zijn, na werktijd en/of lunchpauze uit wil laten schakelen, dan kan C&CZ dat automatiseren. Neem hiervoor contact op met postmaster. De pc's in de pc-cursuszalen, studielandschap en bibliotheek worden al jaren op deze manier na sluitingstijd uitgezet en ook meerdere keren per dag als ze niet in gebruik zijn. Met dit mechanisme worden overigens ook de Windows- en Ubuntu Linux-updates 's nachts automatisch geïnstalleerd.

Erik Visser 18 jul 2017 15:41 (CEST)

Nieuwe uitgebreidere versie van OriginLab (Pro, 2017, 9.4)

Er is een nieuwe en uitgebreidere versie (Pro, 2017, 9.4) van OriginLab, software voor wetenschappelijke grafieken en data-analyse,beschikbaar op de Install-schijf. Zie de website van OriginLab voor de extra's in de Pro-versie. De licentieserver heeft een update naar deze versie gehad. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen, ook voor standalone gebruik. Installatie op door C&CZ beheerde PC's wordt gepland. Afdelingen die OriginLab willen gaan gebruiken, kunnen zich melden bij C&CZ.

Peter van Campen 6 jul 2017 16:23 (CEST)

C&CZ bereikbaar via Whatsapp/Telegram/Signal

Wanneer men geen GSM-dekking, maar wel een Internet-verbinding heeft, kan men C&CZ ook bereiken via Whatsapp/Telegram/Signal op telefoon +31 6 15 35 26 77. De directe aanleiding is dat niet in alle vleugels van het Huygensgebouw alle mobiele providers goede dekking hebben. Wel is overal Eduroam wifi aanwezig, waardoor alle medewerkers en studenten C&CZ kunnen bellen, onafhankelijk van hun mobiele provider. Langzamerhand gaan ook meer providers wifi-bellen ondersteunen, waardoor de noodzaak van een app als Whatsapp/Telegram/Signal voor dit doel wegvalt. Op dit moment ondersteunt alleen Vodafone wifi-bellen, KPN heeft plannen om dit in 2017 te gaan introduceren.

Peter van Campen 22 jun 2017 17:43 (CEST)

National Instruments LabVIEW Spring 2017 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Spring 2017" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Ben Polman 22 jun 2017 16:59 (CEST)

ATLAS.ti nieuwe licentiesleutel op 24 juni

Licentiebeheer van het ISC heeft meegedeeld dat de nieuwe licentiesleutel van ATLAS.ti pas op 24 juni 2017 beschikbaar zal zijn.

Peter van Campen 13 jun 2017 12:40 (CEST)

Afdelingen kunnen Peage-paslezers bestellen

Het Facilitair Bedrijf heeft laten weten dat als een afdeling het gebruik van een Konica Minolta multifunctional sneller wil maken, men voor € 300,- een campuskaartlezer kan laten plaatsen. Hierna hoeft een medewerker alleen maar de pincode (4 cijfers) in te toetsen en daarna de campuskaart tegen de multifunctional te houden om in te loggen, net zoals studenten doen op de begane grond van het Huygensgebouw. Omdat een nieuwe Europese aanbesteding naar verwachting januari 2018 gereed zal zijn, zal dit alleen voor veelgebruikte multifunctionals interessant zijn.

Peter van Campen 24 mei 2017 19:50 (CEST)

Eduroam terug binnen RU firewall

Het ISC heeft het draadloze Eduroam-netwerk op de avond van 22 mei weer terug binnen de RU firewall gezet. In december 2015 was dit erbuiten geplaatst, om de performanceproblemen van de oude firewall het hoofd te bieden. De in december 2016 geplaatste nieuwe firewall heeft veel meer performance, daarom kon deze actie gepland worden.

Peter van Campen 24 mei 2017 19:32 (CEST)

Poster print service kamerbreed betrouwbaarder

De in mei 2013 door C&CZ gratis verkregen A0 foto printer heeft de afgelopen jaren veel posters voor medewerkers en studenten geprint. De laatste tijd zijn er wel diverse storingen geweest, die langere tijd duurden. Daarom is besloten een nieuw exemplaar met garantie aan te schaffen. Bij calamiteiten is ook nog de oude inzetbaar. Daarmee verwachten we dat we de komende jaren een gegarandeerde service kunnen leveren en niet meer door hoeven te verwijzen naar RU copyshop.

Stefan Reijgwart 24 mei 2017 17:22 (CEST)

Linux Login servers: default Ubuntu 16.04

Met het aflopen van de ondersteuning van Ubuntu 12.04 LTS per 25 april 2017 wordt het tijd om te stoppen met ubuntu 12.04 op de linux login server (lilo3). Lilo3 gaat daarom per 1 mei uit en de default login server (lilo.science.ru.nl) wordt doorverwezen naar lilo5, die sinds najaar 2016 al beschikbaar is met ubuntu 16.04 LTS. De huidige default met Ubuntu 14.04 LTS (lilo4) zal nog wel beschikbaar blijven onder de naam lilo4.science.ru.nl, tot de ondersteuning daarvan afloopt in 2019.

Signatures lilo5:

2048 SHA256:VK8+B+OuT+n8JSjoy9uWYw5COb+cZ+01S/pWiAteEtA lilo5 (RSA)
256 SHA256:NeO+rdPufkFYEgLs6YMWPvMJzOBK9pNlxdjMJzK3OBY lilo5 (ECDSA)
256 SHA256:zViYANQchkRs6QNPSSoxOkVyA8Ixe7aZCvzcSQEZK7s lilo5 (ED25519)

Simon Oosthoek 1 mei 2017 10:30 (CEST)

ATLAS.ti 8 kwalitatieve data-analysesoftware

Versie 8 van de ATLAS.ti kwalitatieve data-analysesoftware voor Windows is beschikbaar op de Install-netwerkschijf. Volgens de Radboud educational license mag deze software alleen gebruikt worden voor onderwijs en onderzoek.

Peter van Campen 28 apr 2017 13:17 (CEST)

Terminalkamers: upgrade naar Ubuntu 16.04 en vernieuwing

In de zomervakantie worden alle pc's uit de Terminalkamers met Ubuntu 16.04 LTS ge(her)installeerd. Cursus-software kan al lang getest worden op de Ubuntu 16.04 loginserver lilo5. Alle vier jaar oude PC's in TK029 (HG00.029), TK206 (HG00.206), TK253 (HG02.253), bibliotheek, studielandschap, projectkamers, collegezalen en colloquiumkamers worden in die periode vervangen door nieuwe PC's (All-in-One, dual boot met Windows7 en Ubuntu 16.04 Linux.

John Peters 15 mrt 2017 18:35 (CEST)

Matlab R2017a beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2017a, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2017a binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2016b/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 15 mrt 2017 15:08 (CET)

Onderhoud netwerk FNWI en RU-Internet

Op maandagavond 6 maart zal onderhoud plaatsvinden aan diverse netwerkonderdelen van de RU. Tussen ca. 22:00-22:30 uur zal bij FNWI geen netwerkverkeer mogelijk zijn op het vaste en draadloze netwerk. Vanaf 23:00 tot 7 maart 02:00 uur zal gedurende enige tijd geen verkeer van/naar internet mogelijk zijn voor de hele RU. Denk s.v.p. na of deze verstoring voor u gevolgen heeft en bereid u indien nodig voor.

Marcel Kuppens 22 feb 2017 14:56 (CET)

Nieuw telefoonnummer 25225 (BLACK) voor beide Blackboard ondersteuners

Getriggerd door de komst van de nieuwe OWC-medewerker Maarten de Meijer, die samen met Fred Melssen de ondersteuning voor Blackboard levert, is besloten een nieuw telefoonnummer (+31 24 36) 25225 te gebruiken, dat door beiden beantwoord kan worden. Het interne deel van het nummer is eenvoudig te onthouden, omdat het gelezen kan worden als BLACK.

Fred Melssen 22 feb 2017 00:13 (CET)

Nieuwe licentieperiode Mathematica aanstaande

De huidige licentie periode voor Mathematica loopt binnenkort af, afdelingen die geïnteresseerd zijn in het gebruik van Mathematica voor de nieuwe 3-jarige contractperiode kunnen contact opnemen met C&CZ.

Ben Polman 21 feb 2017 23:53 (CET)

MobaXterm in alle RU studielandschappen

Het ISC heeft in alle door hen beheerde studielandschappen MobaXterm geïnstalleerd. Hiermee kan men verbinding maken met Linux servers en daar dan ook X11-grafische programmatuur gebruiken. Dit was een verzoek van studenten FNWI, omdat de centrale bibliotheek ruimere openingstijden heeft dan de Library of Science.

Peter van Campen 21 feb 2017 17:14 (CET)

Science mail: HTML in ZIP-file bijlagen geblokkeerd tegen ransomware

Vanwege twee gevallen van ransomware waarbij bestanden versleuteld worden en deze alleen tegen betaling ontsleuteld kunnen worden, hebben we besloten om in het Science mail virusfilter ZIP-bijlagen met HTML-inhoud te blokkeren. In zo'n geval vindt men de mail zonder bijlage in de Virus submap van de Inbox. Overigens hebben we in beide gevallen de originele bestanden terug kunnen zetten van backup.

Peter van Campen 21 feb 2017 17:11 (CET)

Eduweb: etalage van vrije en open source onderwijssoftware

In samenwerking met StITPro hebben we Eduweb gemaakt, een overzichtspagina van vrije en open source software, ontwikkeld ter ondersteuning van het onderwijs. Een deel hiervan is in gebruik en/of ontwikkeld binnen FNWI, andere bij andere onderwijsinstellingen.

Simon Oosthoek 16 feb 2017 15:11 (CET)

Mentimeter voor interactieve presentaties

De RU heeft een licentie genomen voor het gebruik van Mentimeter voor het studiejaar 2016-2017. Mogelijk zal de licentie daarna worden gecontinueerd. Mentimeter is een tool om een presentatie interactief te maken: aanwezigen kunnen anoniem via telefoon, laptop of tablet stemmen op vragen en stellingen. Feedback kan onmiddellijk worden getoond. Mentimeter lijkt op de oudere tool Shakespeak, maar biedt meer functionaliteit en is volledig browser-georiënteerd (werkt niet via een Powerpoint plugin zoals Shakespeak). Iedereen met een mailadres binnen het RU-domein kan zich aanmelden.

Fred Melssen 19 jan 2017 18:18 (CET)

Sluit browser na "uitloggen" op SURFconext-diensten als Edugroepen en SURFspot

Bij inloggen op websites als Edugroepen, SURFspot, SURFdrive of SURFfilesender met U-/s-nummer en RU-wachtwoord wordt gebruik gemaakt van SURFconext. Als u dan op "Uitloggen" klikt, lijkt u wel uitgelogd te worden, maar de browser heeft nog toegang. Als u of iemand anders in deze browser weer naar deze of een andere door SURFconext ontsloten webservice gaat, bent u direct ingelogd. Het dringende advies is dan ook: gebruikt u een dienst die ontsloten wordt via SURFconext en maken er meerdere mensen gebruik van uw werkplek, sluit dan na gebruik de browser af.

Peter van Campen 19 jan 2017 18:01 (CET)

Nieuwe servers voor home directory

De meer dan vier jaar oude home-directory/U:-schijf servers pile en bundle worden vervangen door nieuwe servers met de namen home1 en home2. Het verhuizen van de home directories (U:-schijven) van gebruikers gebeurt buiten werktijd. Met groepen gebruikers waarvoor dit overlast zou geven (met Outlook .pst bestanden of rekencluster-gebruikers) worden apart afspraken gemaakt wanneer dit zou kunnen gebeuren. Bij de verhuizing wordt de minimale quota voor de Science home directory/U:-schijf verhoogd van 2 GB tot 5 GB. Workstations/PC's hebben mogelijk een extra reboot nodig als niet succesvol kan worden ingelogd onder Ubuntu.

Ben Polman 18 jan 2017 17:37 (CET)

Uitfaseren verouderde wachtwoordversleuteling

Uit beveiligingsoverwegingen gaat C&CZ een verouderde, inmiddels als onveilig beschouwde, wachtwoordversleuteling van Science accounts uitfaseren. Het gaat hierbij om accounts waarvan sinds 1 september 2014 het wachtwoord niet is aangepast. De aanpassing vindt midden februari 2017 plaats.

Indien u meerdere jaren het wachtwoord van uw Science account niet hebt aangepast, kan het gebeuren dat bepaalde diensten nog gebruik maken van de oude versleuteling. U kunt hierbij denken aan wachtwoorden om in te loggen op Linux machines, Eduroam-toegang middels uw science account of de Science VPN server. Om toch gebruik te kunnen blijven maken van die diensten, moet de oude versleuteling vervangen worden. Dit kan door het opnieuw instellen van uw Science wachtwoord op de Doe het Zelf site. Onder het Menu item 'wachtwoord' kunt u het wachtwoord instellen. Op diezelfde pagina kunt u tevens zien wanneer voor het laatst uw wachtwoord is aangepast.

Wim Janssen 18 jan 2017 14:37 (CET)

Trap niet in telefonische oplichting

We kregen vandaag enkele berichten dat medewerkers onverwacht telefonisch benaderd zijn door personen die hulp aanboden met de computer of die vertelden dat ze konden meekijken met alles wat de medewerker op de computer deed. *Trap hier niet in, geef geen antwoord op hun vragen en doe niet op de computer wat zij vragen.* Bij twijfel kunt u hen doorverwijzen naar C&CZ.

Peter van Campen 11 jan 2017 15:03 (CET)

Terminalkamer HG00.137 vernieuwd

In de kerstvakantie zijn alle pc's uit Terminalkamer TK137 (HG00.137) vervangen door hetzelfde type PC's als bij de vorige vervanging. Dit zijn PC's van het type Dell OptiPlex 7440 AIO met 24-inch Full-HD scherm, een Core i5 6500 (3.2GHz,QC) processor, 1x8GB geheugen, 512GB SSD harde schijf en vrij stille Cherry Stream 3.0 toetsenborden. Voor mogelijke toepassing bij digitale tentamens is ook gekozen voor de Dell Articulating Stand als voet.

John Peters 9 jan 2017 11:15 (CEST)

Donatie aan vrije en open source software

C&CZ maakt voor het merendeel van de services gebruik van vrije software en opensourcesoftware. Daarom is al enige tijd geleden het idee ontstaan dat de C&CZ-medewerkers zouden stemmen welke projecten een donatie van C&CZ zouden krijgen. Dit jaar is de keus gevallen op de Free Software Foundation (FSF) en LimeSurvey. De FSF ondersteunt GNU/Linux, dat op vrijwel alle door C&CZ beheerde servers en vele honderden werkstations gebruikt wordt, waaronder alle PC-cursuszalen. LimeSurvey wordt sinds 2008 gebruikt voor het houden van enquêtes. Sinds eind 2011 wordt het voor alle ca. 500 FNWI-cursusevaluaties per jaar gebruikt. Daarnaast wordt het ook door afdelingen (als PUC, ISIS en OWC) en individuele medewerkers en studenten van FNWI gebruikt. Zie voor meer info onze LimeSurvey-pagina.

Peter van Campen 16 dec 2016 16:30 (CET)

C&CZ 3D-printservice

Diverse afdelingen binnen FNWI hebben een 3D-printer voor eigen gebruik. Bij TeCe staan twee 3D-printers die op twee verschillende technieken gebaseerd zijn, voor het maken van onderdelen voor experimentele opstellingen. C&CZ start nu een 3D-printservice voor FNWI-medewerkers en -studenten, primair bedoeld voor gebruik in het onderwijs. Zie voor meer details de Printers-pagina.

Stefan Reijgwart 16 dec 2016 16:15 (CET)

Studieverenigingen: printbudget naar Peage?

Als groepen van studenten die nog C&CZ-printbudget hebben, voor half december bij C&CZ aangeven naar welke Peage accounts ze het overgeboekt willen hebben, dan kan het nog in 2016 afgerond worden. Daarna kan het alleen nog met een eenmalige betaalopdracht naar een bankrekening, wat minder efficiënt is. Alle FNWI Konica Minolta MFP's die doorbelast werden via het C&CZ-printbudgetsysteem, zijn overgezet naar Peage. Het C&CZ-printbudgetsysteem wordt alleen nog gebruikt voor de HP-printer escher (Library of Science), de posterprinter kamerbreed en de C&CZ 3D-printservice.

Peter van Campen 8 dec 2016 18:03 (CET)

Nieuw OpenVPN alternatief voor oude VPN die stopt per 1 december

Omdat enkele Linux- en MacOS-gebruikers problemen hadden met de nieuwe op IPsec gebaseerde VPN en ook met de al bestaande alternatieven, hebben we een nieuwe OpenVPN service ingericht. De hoop en verwachting is dat we hiermee de oude op PPTP gebaseerde VPN.science.ru.nl, die niet meer als veilig beschouwd wordt, zoals aangekondigd, op 1 december uit kunnen zetten.

Erik Visser 23 nov 2016 13:53 (CET)

RU netwerk down maandagavond 12 dec 22:00-03:00

Het ISC heeft meegedeeld dat in de nacht van maandagavond 12 december 22:00 tot dinsdagochtend 13 december 03:00 het centrale RU-netwerk down zal zijn omdat dan de RU-firewall vervangen wordt. Vanaf 22:00 uur zullen RU-centrale diensten als Exchange (e-mail en agenda), BASS, Osiris en Blackboard niet bereikbaar zijn. Vanaf 23:00 uur zal geen verkeer via de RU-firewall mogelijk zijn, de RU is dan afgesloten van het Internet. Intern bedraad FNWI-verkeer zal gewoon blijven werkn. Ook telefonie (intern en extern RU) blijft mogelijk. Als er zwaarwegende bezwaren tegen dit onderhoud zijn vanwege lopend onderzoek, dan kan men dat ons melden.

Peter van Campen 23 nov 2016 13:02 (CET)

Test van Ubuntu 16.04 met Linux loginserver lilo5

Als test voor de nieuwe versie van Ubuntu, 16.04 LTS, hebben we een nieuwe loginserver beschikbaar, onder de naam lilo5.science.ru.nl. Over enige tijd zal deze de vijf jaar oude loginserver lilo3 vervangen. De naam lilo, die altijd naar de nieuwste/snelste loginserver wijst, zal pas dan omgezet worden van de twee jaar oude lilo4 naar de nieuwe lilo5. De nieuwe lilo5 is een Dell PowerEdge R430 met 2 Xeon E5-2630L v4 10-core processoren en 64 GB geheugen. Met hyperthreading aan lijkt dit dus een 40-processor machine. Voor wie de identiteit van deze server wil controleren alvorens het Science wachtwoord aan de nieuwe server te geven: ECDSA key fingerprint is 7d:08:27:61:ac:c8:f1:05:4f:c9:91:2a:83:e5:c3:4f.. Alle problemen met deze nieuwe versie van Ubuntu Linux graag melden.

Ben Polman 22 nov 2014 17:16 (CET)

TeX Collection 2016 en TexWorks

De nieuwste versie van de TeX Collection, 2016, geschikt voor MS-Windows, Mac OS X en Linux, is beschikbaar. De DVD is te vinden op de Install-netwerkschijf. Voor Windows PC's is deze op de S:-schijf geïnstalleerd in de map texlive/2016. De grafische front-end TeXworks is te vinden in texlive/2016/bin/win32/texworks.exe.

Ben Polman 22 nov 2016 15:31 (CET)

Eduroam wifi codes voor gasten

RU-medewerkers kunnen op de RU Portal een dagcode en telefoonnummer vinden, zodat hun gasten wifi kunnen gebruiken. Gasten komen daarmee op een afgescheiden deel van het Eduroam draadloze netwerk. Voor meer info zie de ISC website.

Peter van Campen 22 nov 2016 10:40 (CET)

Wachtwoord-hygiëne: persoonlijk en niet te oud, net een tandenborstel

Op de RU is een Treat your password like your toothbrush campagne gevoerd. Ook C&CZ zal binnenkort actie ondernemen: ICT-contactpersonen krijgen een lijst van hun gebruikers die al jaren hun Science-wachtwoord niet veranderd hebben. Oude Science-wachtwoorden hebben niet de nieuwste versleuteling, dat willen we graag veranderd zien. Zelfs het kiezen van een nieuw Science-wachtwoord dat gelijk is aan het oude wachtwoord is dus al een verbetering maar echt een nieuw wachtwoord kiezen heeft natuurlijk sterk de voorkeur. Science wachtwoorden veranderen kan op de DHZ-site. Bij wijzigen van een wachtwoord moet men vooraf even bedenken welke (ook privé-)apparaten automatisch het oude wachtwoord blijven proberen, om overlast te voorkomen.

Peter van Campen 24 okt 2016 22:34 (CEST)

Matlab R2016b beschikbaar

De nieuwste versie van Matlab, R2016b, is beschikbaar voor afdelingen die licenties voor het gebruik van Matlab hebben. De software en de licentiecodes zijn via een mail naar postmaster te krijgen voor wie daar recht op heeft. De software staat overigens ook op de install-schijf. Op alle door C&CZ beheerde Linux machines is R2016b binnenkort beschikbaar, een oudere versie (/opt/matlab-R2016a/bin/matlab) is nog tijdelijk te gebruiken. Op de door C&CZ beheerde Windows-machines zal Matlab tijdens het semester niet van versie veranderen om versieafhankelijkheden bij lopende colleges te voorkomen.

Peter van Campen 13 okt 2016 17:38 (CEST)

Idee voor ICT in het onderwijs? Proeftuinen krijgen 7500 euro!

De nieuwe ronde voor ICT-proeftuinen in het onderwijs is gestart. Sluitingsdatum voor de aanvragen is 4 november 2016. Een docent, student of ondersteuner met een innovatief idee kan een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal € 7500. Meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagformulier is te vinden op de ICT in het onderwijs website op Radboudnet.

Fred Melssen 30 sep 2016 11:50 (CEST)

Nieuwe versie van Mathematica (11.0.0)

Er is een nieuwe versie (11.0.0) van Mathematica geïnstalleerd op alle door C&CZ beheerde Linux systemen, oudere versies zijn nog in /vol/mathematica te vinden. De installatiebestanden voor Windows, Linux en Apple Mac zijn op de Install-schijf te vinden, ook voor oudere versies. Afdelingen die meebetalen aan de licentie kunnen bij C&CZ de licentie- en installatie-informatie krijgen.

Peter van Campen 16 sep 2016 18:07 (CEST)

National Instruments LabVIEW Fall 2016 op Install-schijf

Om het voor de afdelingen die meebetalen aan de licentie van NI LabVIEW makkelijker te maken om LabVIEW te installeren, is de zojuist binnengekomen versie "Fall 2016" op de Install-netwerkschijf gezet. Installatiemedia zijn ook te leen. Licentiecodes zijn bij C&CZ helpdesk of postmaster te verkrijgen.

Peter van Campen 7 sep 2016 18:18 (CEST)

Nieuwe laptops Library of Science

Van de laptop pool van de Library of Science zijn 23 laptops vervangen door een nieuw en sneller type: HP EliteBook 850 G3. Met name de SSD (solid state disk) en het full HD scherm zijn een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het oude type. De overige (46) oude laptops blijven voorlopig nog in gebruik.

John Peters 1 sep 2016 15:47 (CEST)

Lijn.png