Laptop pool

Uit Cncz
Versie door Petervc (Overleg | bijdragen) op 17 aug 2017 om 17:37

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Uitleen laptop-pool

Algemene opmerkingen

NB: inloggen onder Linux op de laptops werkt sinds de installatie van Ubuntu 14.04 alleen bedraad, niet draadloos. Helaas is dit door tijdgebrek nog niet opgelost.

FNWI heeft een uitleen laptop-pool van 23 dual-boot (Windows7 en Ubuntu 14.04) standaard-RU laptops. Qua gebruik zijn deze laptops vrijwel identiek aan de pc's in de terminalkamers, alleen is er bij draadloos gebruik met Windows7 een tweede login-venstertje, waarin men in moet loggen op het draadloze netwerk en worden ze niet via IHZ gereserveerd.

Reserveren gaat via de Library of Science. N.B.: Op enkele vrijdagmiddagen zijn bijna alle laptops gereserveerd voor NLT. De achtergrond hierbij is dat 38 van de oudere laptops aangeschaft zijn met geld van de middelbare scholen die aan NLT deelnemen. FNWI mag deze laptops 9 dagdelen per week voor eigen gebruik inzetten en stelt in ruil hiervoor de meeste van de door FNWI (C&CZ en Prakticum Chemie) aangeschafte laptops 1 dagdeel per week ter beschikking van NLT. Verder heeft gebruik voor FNWI-onderwijsdoeleinden voorrang, speciaal voor de groepen die de laptop-pool meegefinancierd hebben.

Gebruik

Hoe log je in?

De laptops zijn te gebruiken met:

  • ofwel de locale gebruikersnaam .\gast en het wachtwoord Guest. Wanneer men op deze manier inlogt, zijn er geen verbindingen met servers of draadloze netwerken. Locaal geïnstalleerde software kan wel gebruikt worden. Ook kan handmatig verbinding met een bedraad of draadloos netwerk gemaakt worden.
  • ofwel de Science loginnaam en het bijbehorende wachtwoord. Voor draadloos gebruik onder Windows7 verschijnt er nog een tweede loginscherm onderaan om in te loggen op het draadloze netwerk gelijktijdig met (of eigenlijk zelf voor) het inloggen op de laptop. Op dit moment is dat het Eduroam draadloze netwerk.

Zie ook onderstaande afbeeldingen:

Laptop guest login
Laptop network login

Voor inloggen met RU-account i.p.v. Science-account worden de vier gevraagde gegevens:

Bovenste venster (inloggen in AD Windows):
    RU\s123456
    RU-wachtwoord

Onderste venster (inloggen op het netwerk):
    
    RU-wachtwoord

Welke omgeving wordt geboden?

De laptops zijn net zoals de PC's in de terminalkamers ingericht: dual boot Windows 7 en Ubuntu 14.04.

Waar moet je zijn met vragen?

Voor vragen over de uitleen of reserveringen kan men zich wenden tot de Library of Science. Voor technische vragen kan men zich wenden tot C&CZ.

Uitleenprocedure

Er is een laptop leenovereenkomst, waarin de lener tekent dat hij/zij zich zal houden aan het uitleenreglement van FNWI voor het uitlenen van laptops.

Uitleenprocedure voor een trolley

Voor diverse onderwijsdoeleinden (NLT, Practicum Chemie, Wiskundetoernooi, ...) kan een complete trolley met maximaal 22 laptops geleend worden. De trolley is door C&CZ aangepast, zodat de laptops in de trolley via kabels met het netwerk verbonden kunnen zijn, waardoor er automatisch updates gedaan kunnen worden.

Gebruik bij tentamens zonder Internet

Het draadloze netwerk van de laptops can door de the C&CZ helpdesk onbruikbaar gemaakt worden. Dat kan gebruikt worden voor tentamens: studenten toestaan een computer te gebruiken zonder hen een gemakkelijke Internet-toegang te geven. Dit is voor twee duidelijk gelabelde laptops (hglaptop63/hglaptop64) al gedaan op verzoek van het Onderwijscentrum om functiebeperkte studenten te helpen met tentamens. Voor grootschaliger gebruik dient men op tijd laptops te reserveren, met vermelding dat het gaat om laptops met uitgeschakeld draadloos netwerk. Natuurlijk blijft surveillance nodig om ervoor te zorgen dat Internet-toegang niet verkregen wordt door het aanstekkeren van een USB-dongle.

Lijn.png