GSM / FAX / DECT

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

  • GSM

Het Huygensgebouw had origineel slechte mobiele dekking, het heeft eigenschappen van een kooi van Faraday. Daarom is in 2011 door de Faculteit NWI een DAS-installatie (gedistribueerd antennesysteem) geïnstalleerd, waardoor mobiele telefonie via de netwerken van de erop aangesloten provider Vodafone mogelijk is. Eind 2014 is door de Faculteit NWI in het Huygensgebouw vrijwel complete dekking gerealiseerd voor mobiele telefoons op het Vodafone-netwerk, dat gebruikt wordt voor Vodafone Wireless Office. Dit werd mede mogelijk doordat Ericsson en Vodafone in de kelders en transportgangen van het Huygensgebouw een pilot wilden doen met het eerste operationele Radio Dot-systeem wereldwijd in de zakelijke markt. Sommige oudgedienden denken hierbij terug aan juni 1987, toen bij FNWI door PTT, Philips, SURF en de universiteit een pilot is uitgevoerd met de eerste PABX in Nederland met veel dataverkeer. Deze ISDN-voorbereide telefooncentrale is op het moment van schrijven (31-01-2017) vrijwel volledig uit gefaseerd.

Zoals gezegd is alleen Vodafone op de Faculteit NWI DAS installatie aangesloten. Dit wordt gebruikt voor de Vodafone Wireless Office (VWO) mobiele bedrijfstelefonie. Bellen vanaf alle VWO-GSM's en alle vaste toestellen van de SKU naar alle VWO-GSM's en alle vaste toestellen van de SKU is gratis. Dit alles is onafhankelijk van de plaats van de VWO-GSM, zolang dat binnen Nederland is. Het overige verkeer verloopt volgens standaard GSM-tarieven (zie website Vodafone). Aanvragen van VWO-abonnementen en de bijbehorende toestellen loopt via het ISC, waar dus ook de meest up-to-date informatie te vinden is.

Vanwege de hoge kosten is het niet waarschijnlijk dat andere providers op de DAS-installatie aan zullen sluiten. De verwachting is dat betere interne bereikbaarheid voor andere providers dan Vodafone zal komen van 4G-bellen (VoLTE) en VoWLAN/Vowifi.

Mobiele telefoons, abonnementen beheerd en tarieven bepaald door het ISC.