Diskruimte

Uit Cncz
Ga naar: navigatie, zoeken

De diskruimte op C&CZ servers kan door gebruikers benaderd worden vanaf allerlei C&CZ servers en werkplekken, maar ook vanaf andere werkplekken of zelfs vanaf thuis met WinSCP of VPN. Van vrijwel alle schijven die onder beheer van C&CZ staan, worden regelmatig backups gemaakt, zodat bij kleine of grote calamiteiten de data niet verloren gaan.

Inhoud

Home directories

  • Elke gebruiker met een Science login heeft (recht op) een eigen stuk diskruimte van enkele Gigabytes op een server. Die diskruimte wordt onder Unix/Linux de "home-directory" en onder Windows de "H- of U-schijf" genoemd. De plaats van de homedirectory (op welke server) kan men zien door in te loggen op de Doe-Het-Zelf website.

Naamgeving

Loginnaam guest204
SMB (Windows/...) naam \\home1.science.ru.nl\guest204 of <tt>\\home2.science.ru.nl\guest204 of <tt>\\pile.science.ru.nl\guest204 of \\bundle.science.ru.nl\guest204

check op DIY

URL (Apple/Linux/Android/...) naam smb://home1.science.ru.nl/guest204 of <tt>smb://home2.science.ru.nl/guest204 of <tt>smb://pile.science.ru.nl/guest204 of smb://bundle.science.ru.nl/guest204

check op DIY

NFS (C&CZ beheerd Linux) naam /home/guest204

Toegangsrechten

Lang geleden was de (Unix) homedirectory van een gebruiker, op enkele afgeschermde delen na, leesbaar voor alle andere gebruikers van de server. Tegenwoordig is de homedirectory van een gebruiker alleen toegankelijk voor de gebruiker zelf. De gebruiker kan zelf de toegangsrechten wijzigen. C&CZ controleert op homedirectories die voor iedereen schrijfbaar zijn.

Netwerk schijven

Aparte schijfruimte (diskruimte) voor groepen/afdelingen: er zijn enkele RAID-arrays waarop partities gehuurd kunnen worden voor een periode van 3 jaar. De prijs voor nieuwe schijven of verlenging van oude schijven is per februari 2014 intern FNWI:

grootte incl. backup zonder backup
ca. 200 GB € 100 per jaar € 25 per jaar
ca. 400 GB € 200 per jaar € 50 per jaar

Hoewel zelfs de goedkoopste versie aanmerkelijk duurder is dan het aanschaffen van 1 harde schijf voor 1 PC, is het vaak zinvol vanwege de betrouwbaarheid (redundante schijven, backup, onderhoudscontract) en bedrijfszekerheid (stabiele server). Een of meer mappen op zo'n partitie kunnen op Windows PCs beschikbaar worden als een schijf, door het maken van een netwerkverbinding. Op Unix/Linux computers kunnen ze via NFS aangekoppeld worden. De mogelijkheid om te lezen en/of te schrijven in zo'n map kan beperkt worden tot een groep logins.
C&CZ heeft op die RAID-arrays garantie afgesloten en beschikt over reserve-apparatuur, waardoor een storing snel opgelost kan worden. Omdat het RAID-arrays zijn, veroorzaakt het uitvallen van 1 enkele schijf geen storing voor de gebruikers. Van de partities worden ook (dagelijks en incrementeel) backups gemaakt, zodat zelfs bij uitval van de hele computerruimte de data nog (ooit) teruggezet kunnen worden.

Naamgeving

Volume naam myvol
SMB (Windows/..) naam \\myvol-srv.science.ru.nl\myvol
URL (Apple/Linux/Android/...) naam smb://myvol-srv.science.ru.nl/myvol
NFS (C&CZ-beheerd Linux) naam /vol/myvol

Toegangsrechten

De meeste gedeelde schijven zijn lees- en schrijfbaar voor een bepaalde groep gebruikers. Welke accounts er lid zijn van deze groep, kan door de eigenaren van de groep bijgehouden worden op de Doe-Het-Zelf website.

Tijdelijke gedeelde schijfruimte

Het komt wel eens voor dat je een of meer grote bestanden (meer dan enkele tientallen MB) naar iemand binnen de faculteit wilt sturen, mail is daarvoor ongeschikt. Om dit makkelijker te maken is er een netwerkschijf beschikbaar waar je tijdelijk grote bestanden kunt plaatsen die dan door iemand anders van deze locatie gekopiëerd kunnen worden. Bedenk dat dit nadrukkelijk bedoeld is voor tijdelijke opslag, er worden geen backups van gemaakt en de disk wordt iedere dag schoongemaakt (bestanden ouder dan 21 dagen worden verwijderd).

Deze share kan ook gebruikt worden om tijdelijk bestanden te bewaren alleen leesbaar voor jezelf. Dit kan door de share onder een andere naam te koppelen.

Merk op dat ook in dat geval oude bestanden verwijderd worden.

Maak alsjeblieft eerst een sub-map aan met b.v. je Science-loginnaam, zet de tijdelijke bestanden vervolgens in die map.

Voor bestanden kleiner dan 100GB is ook Surfdrive een alternatief.

Naamgeving

Volume naam temp
SMB (Windows/..) \\temp-srv.science.ru.nl\share of \\temp-srv.science.ru.nl\onlyme
URL (Apple/Linux/Android/...) smb://temp-srv.science.ru.nl/share of smb://temp-srv.science.ru.nl/onlyme
C&CZ-beheerd Linux /vol/temp

Toegangsrechten

  • Leesbaar voor alle gebruikers: share
  • Alleen zelf lezen: onlyme

Lijn.png